"Światłość sprawiedliwego promieniuje szeroko, a lampa niewiernych przygasa." Prz 13:9



NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » ZDROWE JEDZENIE » CHLEB I INNE WYPIEKI

Przejdz do dołu stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

CHLEB i inne wypieki

wypieki zdrowe domowe proste bez wymyslania
  
kesja
06.01.2015 15:00:38
poziom 5



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: "EHYEH asher EHYEH"

Posty: 648 #2016630
Od: 2012-5-26
„Chleb gryczany na zakwasie" - Atelier Smaku odcinek 32 - 24.08.2014



_________________
.
Kiedy zamilknie
twoje "ja"
usłyszysz w ciszy
Mój łagodności Głos.
*
"EHYEH asher EHYEH".
  
kesja
06.01.2015 15:57:01
poziom 5



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: "EHYEH asher EHYEH"

Posty: 648 #2016689
Od: 2012-5-26


Ilość edycji wpisu: 2
Orzechowe markizy z czekoladą" - Atelier Smaku odcinek 17 - 11.05.2014
http://youtu.be/GBC2dDKP9no
migdały orzechy włoskie

zmielone
do maki kuurydzianej
skrobia ziemniaczana
cupier puder
soda oczyszczana
siemie zamiast jajka
wymieszac miks
dodac olej i mleko kokosowe
sól

Lepic ciasteczka - markicy

ciasto na stolnice
rozwałkowac
wycinac i na blache
175 sto na ok 25 min
czekolade rozpuścic w miseczce zanirzonej w wodzie
krem nucziola orzechy i czekolada.

_________________
.
Kiedy zamilknie
twoje "ja"
usłyszysz w ciszy
Mój łagodności Głos.
*
"EHYEH asher EHYEH".
  
kesja
06.01.2015 20:21:27
poziom 5



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: "EHYEH asher EHYEH"

Posty: 648 #2016982
Od: 2012-5-26
Kukurydziany chleb z suszonymi pomidorami" - Atelier Smaku odcinek 28 -

27.07.2014
https://www.youtube.com/watch?v=


Kukurydziany chleb
siemie zalane wrzatkiem i zmiksowac
przestudzic
drozdze z cukrem i woda zmieszac
zmiksowac jak drozdze pracuja
Maka kukurydziana i ziemniaczana
sól zmieszzac suche i wlac miksture
razem wymieszac 2 min dodac suszone pomidory
w aromatycznej oliwie dodac do ciasta i wymieszac.
Wyłozyc do foremekk ok pół formy
do piekarnika niech wyrosnie a potem

200sto na ok 1 godz.
dodac

_________________
.
Kiedy zamilknie
twoje "ja"
usłyszysz w ciszy
Mój łagodności Głos.
*
"EHYEH asher EHYEH".
  
kesja
06.01.2015 20:37:04
poziom 5



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: "EHYEH asher EHYEH"

Posty: 648 #2017029
Od: 2012-5-26



„Gryczany chleb na drożdżach" - Atelier Smaku odcinek 26 - 13.07.2014
https://www.youtube.com/watch?v=


Ziemniak ugotowany dodac cukru drożdze
dolac wody zblendowac na mase
Maka gryczana ziemniaczana sól 1 czka
wymieszac na sucho
dodac zaczyn zmiksowac dolac oleju i ok 10 min wyrabiac
bedzie smaczniejszy przelac do foremki
natłuscic do foremki wlac przykryc i do ok Pół godz
piekarnik 200 sto ok 1 godz.

po upieczeniu uchylic zeby odparował potem rzestudzic i kroic.


_________________
.
Kiedy zamilknie
twoje "ja"
usłyszysz w ciszy
Mój łagodności Głos.
*
"EHYEH asher EHYEH".
  
kesja
11.01.2015 17:55:12
poziom 5



Grupa: Administrator 

Lokalizacja:: "EHYEH asher EHYEH"

Posty: 648 #2021018
Od: 2012-5-26
http://demonkikuchenne.blox.pl/2011/03/Chleb-bezglutenowy-z-tapioka.html
Chleb bezglutenowy z tapioką

Udało mi się zdobyć mąkę/skrobię z tapioki w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością wesoły
Naczytałam się o jej wszechstronnym użyciu (np. tu), a często też jest używana
w przepisach na zagranicznych stronach.
Można ją ewentualnie zastąpić skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą,
ale każda mąka/skrobia ma nieco inne właściwości.
Chlebek rósł na samych zakwasach, dałam mu dużo czasu na rośnięcie - całą noc.
Okazało się jednak, że to za dużo i wyrósł ponad miarę.

Dzięki folii nie wyszedł mi z foremki, jednak ukrył w sobie wielką jamę, przypominająca wnętrze jaskini oczko
Ten chleb jest wilgotniejszy od poprzedniego, może to za sprawą większej ilości siemienia albo oleju..
Będę to sprawdzać przy następnych wypiekach.
W smaku jest naprawdę dobry, nie pozostawia na języku szorstkości,
jak to się zdarza przy niektórych bezglutenowych wyrobach.
Przepis (foremka 24.5x10cm):

130g zakwasu bezglutenowego (po równo ryżowy i kukurydziany)
350g mąk i skrobi (75g mąki z ryżu brązowego, 75g skrobi kukurydzianej, 100g skrobi z tapioki, 50g mąki gryczanej (BIO Babalscy), 50g mąki z prosa)
1 łyżka siemienia lnianego mielonego1
2 łyżki nasion siemienia lnianego
0.5 szklanki wrzątku
220ml wody
7g soli
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
1 łyżeczka (ok. 2g) gumy guar1
2 łyżki oleju

Siemię lniane zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Mąki i skrobie wymieszać z solą i gumą guar. Do zakwasów dodać ostudzone siemię, miód, wodę i wymieszać. Następnie partiami dodawać mąkę, mieszając do otrzymania gładkiej masy. Na końcu dodać olej, wymieszać, przełożyć do formy, w której będzie pieczony chleb.
Ja w tym momencie posmarowałam wierzch ciasta olejem oraz zakryłam
je folią posmarowaną olejem, żeby łatwiej było ją odwinąć w razie przyklejenia.
Piec w temperaturze opadającej (od 230 do 200)
ok. 40-50 minut (piekłam ok. 50 - chleb był miękki i wilgotny, po 30min.
chciałam go odwrócić, ale spód był surowy).
W trakcie pieczenia spryskiwałam z wierzchu wodą - zapobiega to tworzeniu się twardej skorupy.

1 Są odmienne zdania czy siemię może zastąpić gumę guar lub inny zagęstnik tego rodzaju.
Ostatnio natrafiłam na post, gdzie autor opisuje właściwości obu produktów.
Z jego doświadczeń wynika, że stosowanie obu zagęstniaczy znacznie wpływa na poprawę struktury ciasta.

Obrazek
_________________
.
Kiedy zamilknie
twoje "ja"
usłyszysz w ciszy
Mój łagodności Głos.
*
"EHYEH asher EHYEH".

Przejdz do góry stronyStrona: 1 / 1    strony: [1]

  << Pierwsza      < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » ZDROWE JEDZENIE » CHLEB I INNE WYPIEKI

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!


TestHub.pl - opinie, testy, oceny

"Ef 5:11"Nie miejcie nic wspólnego z bezowocnymi uczynkami CIEMNOŚCI, ale je raczej karćcie."



"Pamiętaj, że minuta gniewu zabiera Ci 60 sekund szczęścia."